Petje af Eemsdelta (ver)kent talent

Zondag 10 januari, het begin van ons derde blok.

Afval en Recycling is het onderwerp.

Zeker is het een uitdaging om het programma om te zetten naar een online versie.

Want Petje af staat toch echt voor ervaren.. en in het ervaren de kinderen hun talenten en interesses laten ontdekken. Maar met de hulp van Heleen van Wijk en Janneke Kuiper van de NNPF - The Northern Netherlands Plastic Foundation hadden we toch echt een leuke online gastles vandaag. Informatie, een opdracht en oplossingen die te maken hebben met het plastic-probleem, daar bestond de Petje af zondag vandaag uit.

Iets nieuws geleerd? : Het belangrijkste bestanddeel van plastic is olie. (verder weten de kinderen zelf al zoveel en vinden ze het vooral allemaal nogal logisch wat we eigenlijk wel en niet moeten doen)

Een antwoord op de vraag wat de kinderen belangrijk vinden dat iedereen weet over plastic: Dat er dieren dood door gaan!

De kinderen zochten een voorwerp in hun huis van plastic en gaven hun alternatieve oplossing of materiaal.

Mooie verschillende oplossingen en ideeën. De kinderen hebben met Heleen en Janneke afgesproken dat wanneer ze prullenbakken missen op bepaalde plekken ze dit mogen doorgeven!

 

 

 

Zondag 24 januari leerden de kinderen over de gevaren in en op de zee. Kenny Baas van Bek & Verburg en Maarten Huijgens waren online "op bezoek", Kenny vertelde over de verwerking van scheepsafval. 93% van dit afval wordt gerecycled. De overige 7% wordt opgeslagen en "wacht" op een mooie innovatieve methode zodat het ook schadevrij opgeruimd of hergebruikt kan worden!! Maarten Huijgens van KNRM - Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij vertelde over zijn spannende en belangrijke werk met de gevaren voor mensen en dieren óp de zee.

De kinderen luisterden naar de presentatie en verhalen, kregen een online rondleiding en zagen Maarten in pak! Tussen de middag werden er prachtige Onderwaterwerelden gecreëerd die de gevaren van vervuiling lieten zien.

En laat het maar aan de kinderen over om verrassende en goede vragen te stellen...zoals...

* Zijn jullie wel eens held genoemd? En hoe vonden jullie dat?
* Had je ook schuldgevoel toen iemand was overleden bij het redden?
* Hoeveel volt heeft die machine nodig?
* Op hoeveel PK loopt die boot?
* Heeft jullie boot bij de KNRM ook een naam?

Een zeer geslaagde gastles dus weer!! Heel erg bedankt Kenny en Maarten voor jullie enthousiasme!