De "EWG's Gids voor Groente en Fruit in 2024" onthult dat veel producten op de "Dirty Dozen" lijst vol zitten met pesticiden, terwijl de "Clean Fifteen" lijst veiligere opties biedt. Deze beknopte gids is essentieel voor iedereen die gezonder wil eten en bewuste keuzes wil maken, door inzicht te geven in welke producten te vermijden en welke te kiezen. Het benadrukt het belang van een bewust dieet, met speciale aandacht voor gezinnen met kinderen.
Bijna al deze producten (95%) hebben restjes van die stoffen. Maar er is ook goed nieuws: de "Clean Fifteen" lijst heeft groente en fruit waar bijna geen van deze stoffen op zitten (65% is helemaal schoon).
Ondanks dit is het nog steeds belangrijk om veel groente en fruit te eten, omdat dit gezonder is dan de zorgen over de restjes van die stoffen.
Het lijkt dat in babyvoeding er minder van die stoffen zitten dan in normale groente en fruit, wat goed nieuws is. EWG wil met deze gids iedereen helpen om slim te kiezen en zo min mogelijk van die stoffen binnen te krijgen, vooral kinderen die hier gevoeliger voor kunnen zijn.
Goed nieuws! Blikjes zijn schaarser geworden in het zwerfafval.
Zwerfafvalexpert Dirk Groot zag het zwerfafval veranderen in een jaar waarin maatregelen als statiegeld op blikjes en de plastic taks ingevoerd werden. Dirk begon tien jaar geleden met afval verzamelen en het vastleggen van alle verpakkingen die hij tegenkwam, inclusief merk en locatie. Dit deed hij omdat de rapporten van overheid niet overeen kwamen met wat Groot zelf tegenkwam. Dit werk is inmiddels een fulltime baan geworden voor Groot en zijn analyses worden door o.a. Rijkswaterstaat en gemeenten gebruikt.
De invoering van statiegeld op blikjes heeft gewerkt. Na één kwartaal was het aantal blikjes al met 55 procent verminderd en na een half jaar was dat opgelopen tot 75 procent.
Groot heeft wel verbeterpunten voor het blikjes-statiegeld-systeem. Hij vindt veel blikjes die plat zijn getrapt en daardoor niet worden ingenomen. Platte flessen konden vroeger wel gewoon worden ingeleverd aan de balie bij een supermarkt en klanten kregen daardoor hun betaalde statiegeld terug. Als dit weer mogelijk word gemaakt voor flessen en blikjes, dan worden de platgetrapte flessen en blikjes opgeraapt van de straat.
Een ander probleem zijn de etiketten. Bedrijven zijn verplicht om te zorgen dat etiketten vast blijven zitten aan de flessen met statiegeld. Etiketten laten nu op bepaalde flessen makkelijk los, waardoor je ze niet meer in kan leveren. volgens Groot moet hier beter op gehandhaafd worden.
Het kan altijd beter, maar we zijn op de goede weg!
BN’ers praten openhartig met Marieke Eyskoot over duurzamer leven. Wat lukt, wat niet en wat nu? Waar schamen ze zich voor, zijn ze juist trots op en wat geeft hoop? Je hoort concrete tips waar je meteen mee aan de slag kan, en samen onderzoeken we waarom we doen wat we doen. Zodat het anders kan! Duurzame lifestyle-expert Marieke en haar gasten duiken vanuit de Hortus Botanicus in Amsterdam elke week in duurzame dilemma’s, drijfveren, duiveltjes en dromen. Reken op persoonlijke, verrassende ontboezemingen, en de inspiratie die je nodig hebt om verschil te maken.