Wat vind je leuk in het dagelijks leven?
Hoi! Ik ben Vincent Voet. Ik ben de 30 gepasseerd en inmiddels een flink eind op weg naar de 40, meer zeg ik niet. Samen met mijn gezin (Elsemarie, Siem en Lara) wonen we in Harenermolen, tussen Haren en Glimmen, ten zuiden van Groningen. Ik vind het fantastisch om te reizen, maar momenteel blijven we dichtbij huis in verband met de nog jonge leeftijd van onze kids. Daarnaast hou ik van schrijven en sporten, zoals tennis en squash.
We zijn druk bezig met het verduurzamen van onze woning. Dat heeft wel wat voeten in de aarde, want het gebouw dateert uit 1902. Het komende jaar hopen we de nodige isolatie aan te brengen zodat we kunnen overstappen op vloerverwarming. De hybride warmtepomp draait in ieder geval al.
Wat is jouw verhaal?
Plastics zijn veelzijdige materialen die ons helpen om gezond, veilig en warm te blijven. Van een hartkatheter en autogordel tot isolatie in de spouwmuur, een wereld zonder kunststoffen is moeilijk voor te stellen. Maar dit succes heeft ook een keerzijde. In feite zijn polymeren zo goed ontworpen dat ze niet kapot te krijgen zijn. Dat is een ideale eigenschap tijdens het gebruik, totdat het op de vuilnisbelt blijft liggen of in het milieu terecht komt.
Om die reden zijn plastics momenteel onderwerp van een controversieel debat. Waar veel fabrikanten ons wijzen op de unieke voordelen die kunststoffen met zich meebrengen, roepen steeds meer consumenten en milieuorganisaties op tot een compleet verbod. Zowel de stelling om door te gaan met onbeperkt produceren en gebruik, als de radicale verwerping van plastics, is vanuit wetenschappelijk oogpunt wat mij betreft niet realistisch en zeker niet haalbaar.
Kunststoffen zullen de komende decennia een essentiële rol blijven vervullen in onze maatschappij. Juist daarom is het noodzakelijk om minder grondstoffen te gebruiken, de levensduur van producten te verlengen en op een hoogwaardige manier te recyclen. Dit vraagt om een cross-sectorale aanpak. Samen met studenten, docenten en bedrijven zet het lectoraat Circular Plastics zich in voor innovaties op het gebied van biopolymeren, recycling en circulair ontwerp. Een circulaire plastics economie is daarbij geen doel op zich, maar een middel om grondstoffengebruik terug te brengen binnen de draagkracht van onze planeet.
Samen met de universitaire vakgroep Macromolecular Chemistry & New Polymeric Materials van hoogleraar Katja Loos is het lectoraat Circular Plastics de eerste hybride onderzoeksgroep (HBO en WO) van Nederland gestart. Het initiatief is afgekort tot ‘HyBRIt’. Wij verbinden fundamenteel en praktijkgericht onderzoek naar duurzame kunststofmaterialen en recyclingprocessen. Een mooi en praktisch voorbeeld is de ontwikkeling van een recyclebaar biomembraan voor waterzuivering, dat door de KIJK publieksjury betiteld werd als het Beste Tech-idee van 2021. Of de recente ontwikkeling van een nieuw type biologisch afbreekbaar plastic. Meer weten? HyBRIt is een initiatief van Universiteit van het Noorden.