Het woord aan Rob van Wegen

Korte voorstelling

Mijn naam is Rob van Wegen, wonend in Utrecht en treinend door Nederland, bezig met duurzaamheid in een zo breed mogelijke zin voor de evenementen sector. Thuis kruip ik graag achter de tafel voor een spelletje of een bioscoop in met mijn Cineville pas, maar soms nog liever op de bank even niets samen met mijn vriendin. En ik mag graag squashen en klimmen als fysieke bezigheid.

Ik ben duurzaamheid coördinator voor ESNS. Vanuit mijn rol als festivalproducent, ben ik me steeds meer bezig gaan houden met het thema duurzaamheid en nu doe ik dat bijna full-time. Ik werk aan het verduurzamen van ESNS zelf, zoeken naar mogelijkheden samen te werken in de sector en met de maatschappij om de transitie te versnellen en het helpen van andere evenementen om ook stappen te zetten in deze richting.

Wat is jouw verhaal?

Ik ben zelf begonnen vanuit een pragmatische aanpak. Ik was heel bewust bezig met het oplossen van het probleem: het aggregaat moest weg, wegwerpplastic moest minder, etc. Dat gaat goed tot je tegen een beperking aanloopt: je eigen tijd en energie. Vanuit de wens om dingen voor elkaar te krijgen, schep je snel veel hooi op je eigen vork. Dus de zoektocht kwam om de wens deelbaar te maken in een team, om samen te gaan werken aan een gemeenschappelijk visie en ambitie die realistisch is en in overeenstemming met elkaar is afgesproken.  De verantwoordelijkheid wordt zo gedeeld en mijn rol zich meer richt op stimuleren en coördineren. Vanuit deze gedachten en eigen ervaringen heb ik een roadmap tool opgezet, om organisaties te helpen om hun wensen om te verduurzamen meer vorm en richting kunnen geven voor komend jaar en langer termijn. Om van de wens om minder single-use plastic te gebruiken, een concreet plan te maken.

Naast dat ik met de roadmap partijen mag begeleiden en ondersteunen, mag ik bij ESNS ontwikkelen en onderzoeken op het thema duurzaamheid. We kijken over de grenzen om zoeken naar verbinding om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en die breed te delen, zodat kennis zo min mogelijk de beperkende factor zal zijn.