Het woord aan Cor & Perry

Korte voorstelling

Cor: mijn werk is iets wat ik, over het algemeen, bijzonder leuk vind. Sinds het midden van de jaren 80 van de vorige eeuw weet ik dat ik mijn werkzame leven dienstbaar wil laten zijn aan ‘duurzaamheid’. Dat is natuurlijk een erg breed begrip geworden, maar in mijn geval spitst het zich toe op circulariteit; dat wil zeggen, het zo lang mogelijk grondstoffen blijven gebruiken. Dus geen afval meer dat verbrand of gestort wordt, maar ‘afval’ dat opnieuw ingezet kan worden als grondstof. Het gaat mij hierbij niet eens zo zeer om de technische mogelijkheden zelf, maar om het daadwerkelijk tot wasdom brengen van initiatieven en ideeën. Alleen zo kan er echt iets veranderen en blijft het niet alleen bij praten en filosoferen. Naast mijn werk ben ik geïnteresseerd in de meteorologie, inclusief eigen weerstation, en in Zweden. Daar heb ik samen met mijn vrouw sinds het begin van deze eeuw een vakantiewoning waar wij zoveel mogelijk tijd proberen door te brengen.

Onze woning is ‘van het gas af’, dus wij zijn helemaal elektrisch, met warmtepomp. We eten vaak biologisch. Dat geldt zeker ook voor het vlees dat we eten (vlees is te lekker om er helemaal afscheid van te nemen, maar het moet wel verantwoord). Ik vlieg niet meer (sinds 2007), maar rijd wel veel kilometers in onze auto, niet in de laatste plaats om naar ons huis in Zweden te gaan.

 

Perry: De dynamiek van werk en stad (reclameadviesbureau aan de Noorderhaven) versus de rust en ruimte van het platteland (Westeremden en omstreken). Die balans is erg prettig. Verder veel actief buitenzijn en buitensporten. Sinds een paar jaar genieten van de natuur op Kreta. En in de weekenden veel mooie momenten met het gezin wanneer iedereen weer thuis is. Mede door de kinderen (19 en 22) toch een stuk bewuster bezig met ‘dagelijks leven’. Duurzaamheid is voor mij niet een kwestie van zwart of wit en goed of fout, maar van alle beetjes helpen en doen wat bij je past. We hebben een huisje op Kreta en daar vliegen we meerdere malen per jaar naar toe. Ik heb daar geen schaamte over. Het gaat erom hoe je een en ander compenseert. Daarginds leven we van de zon en gebruiken we bergwater voor alles. En dan staat in Westeremden de verwarming uit. Weer thuis doen we de nodige dagelijkse duurzame dingen. Misschien niet zoveel als de hardcore duurzaamheidsfreaks, maar misschien wel iets meer dan de gemiddelde Nederlander. En daar gaat het ook niet om. De vraag is wat haalbaar en zeker ook betaalbaar is voor jou als individu. Vandaar ook Oh My World. Wat kun jij veranderen in je eigen omgeving, je eigen wereld? Vaak zijn dat kleine stapjes, maar soms grote zaken als zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s. Het gaat om de som der delen. Duurzaamheid is voor een groot deel een kwestie van intrinsieke motivatie. Zelf voelen en gemotiveerd zijn dat zaken anders moeten. Anderen die mij met een opgeheven vingertje vertellen wat niet mag of wat wel moet, zitten al snel in mijn allergiezone.

Qua huis-, tuin- en keuken-duurzaamheid de bekende dingen als afvalscheiding, hergebruik van materialen, spullen naar de kringloop in plaats van stort, papier in plaats van plastic, letten op de verwarming. Daarnaast eten we veel vegetarisch ingegeven door onze dochters (en smaakt vlees buiten de deur extra lekker 😊). Verder heb ik vorig jaar mijn dieselauto ingeruild voor elektrisch. We wonen in het aardbevingsgebied en hebben na jaren wachten net te horen gekregen dat onze woning versterkt moet worden. Dat zullen we aangrijpen om ook daar weer een duurzaamheidslag in te maken en een en ander te isoleren. Zakelijk werken we voor veel maatschappelijke gerelateerde organisaties en bij nagenoeg al deze opdrachtgevers ligt er een duurzaamheidsvraagstuk. Daarnaast ontwikkelen we voor een aantal gemeentelijke klanten bewustwordingscampagnes om hun inwoners bewust te maken van een duurzamer leven. Zonder opgeheven vingertje. En werken we voor opdrachtgever Gasunie aan communicatie rondom de energietransitie en waterstof in het bijzonder.

Wat is jullie verhaal?

Samen met Barry Kok en Menno Oomkens zijn wij gestart met Oh My World. Met Oh My World streven wij ernaar om binnen een paar jaar hét toonaangevende platform in Nederland te worden dat de vraag naar en het aanbod van betrouwbare en geverifieerde informatie over duurzaamheid met elkaar verbindt. Dit alles zo objectief, zo persoonlijk en zo relevant mogelijk, met een hoge funfactor

Oh My World is…

  • een ontmoetingsplaats voor iedereen die wil bijdragen aan een betere, duurzame wereld
  • een platform waar consumentenproducten worden getest
  • een tool waar gebruikers hun eigen duurzaamheidsprogramma en -doelen samenstellen
  • een plek waar trends worden gesignaleerd, onderzoeken worden besproken en inspiratie wordt gedeeld
  • een community die duurzaam gedrag bevordert en aanzet tot duurzame aankopen
  • een kapstok die andere duurzame projecten en platforms verbindt
  • kortom, een initiatief dat een handelingsperspectief biedt aan die hele grote groep Nederlanders die wel aanvoelt dat ze iets met duurzaamheid moet maar niet concreet weet hoe